-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce6
-
Celkový čas40 min
Jedním ze základních způsobů ukládání hub je zavařování ve sladkokyselém nálevu s octem. Kromě nakládání můžete houby sušit nebo spařit a zamrazit. Každý však ví, že tyto lahodné nakládané houby jsou výborné při zimní přípravě kulajdy.
Nakládané houby ve sladkokyselém nálevu z octa je základní recept, podle kterého se u nás houby odjakživa zavařovaly. Recept je vylepšen přidáním tymiánu, který v původním receptu ze staré kuchařky chybí. Každý si může poměr surovin pozměnit či jinak vylepšit podle chuti. Z použitého množství vyrobíte x sklenic, doporučuji si množství vynásobit podle množství hub, které budete zavařovat.
Základní pravidla při nakládání hub
- Houby vždy důkladně očistěte od nečistot a okrájejte. Nepoužívejte červivé nebo staré houby.
- Používejte mladé klobouky hub (nejčastěji hříbků), které jsou tvrdé a nebudou po naložení příliš měkké.
- Zavařujte houby vždy v čistých (vyvařených) sklenicích.
- Pro zajištění trvanlivosti hub je vždy zavařujte. Můžete si připravit sklenici nezavařených, pokud ji plánujete velmi brzy spotřebovat.
Suroviny na nakládané houby:
- 1 kg čerstvých hub
- 20 g soli
- 500 ml vody
- 160 ml octa
- 50 g cukru
- 1 lžíce tymiánu
Do každé sklenice:
- 2 kuličky nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 1 bobkový list
- 1 lžička hořčičných semínek
- cibule
- mrkev podle chuti
VIDEORECEPT
Postup přípravy nakládaných hub v octu
- Houby důkladně očistěte, malé kloboučky nechte vcelku, větší pokrájejte na půlky nebo čtvrtky.
- Houby povařte 5 minut ve vroucí osolené vodě. Do vody můžete přidat lžíci octa, ale bude i v nálevu. Po 5 minutách houby sceďte a ihned propláchněte studenou vodou.
- Na nálev svařte 500 ml vody, 160 ml octa, 50 g cukru, bobkové listy (množství podle počtu sklenic) a 1 lžíci tymiánu. Jakmile nálev projde varem, tak jej odstavte.
- Cibuli i mrkev si oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Zeleninu vložte na dno sklenice, přidejte nové koření, pepř, hořčičná semínka a bobkový list z nálevu. Poté přidávejte vychladlé houby a místy je prokládejte cibulí.
- Vše zalijte lákem s tymiánem, zavíčkujte a poskládejte na plech s 2-3 cm vody. Zavařujte (pečte) 20-30 minut na 100°C. Po vytažení z trouby je dobré sklenice ihned schladit, aby se zastavil proces tepelného zpracování hub.
- Skladujte v chladu a temnu klidně až do další sezóny.
TIP: Pokud chcete nakládané houby bez cukru, můžete cukr nahradit sacharinem, stévií či jiným sladidlem.
Chutnaly vám nakládané houby v kyselém nálevu? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Nakládané houby ve sladkokyselém nálevu
Warning: foreach() argument must be of type array|object, bool given in /data/e/c/ecce4703-5412-4bd5-9a88-95e41496f1de/bestrecepty.cz/web/wp-content/themes/ranna/inc/modules/rt-related-recipe.php on line 80
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review